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DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 

Centers for Medicare & Medicaid Services 

7500 Security Boulevard, Mail Stop 00-00-00 

Baltimore, Maryland 21244-1850 

 
Center for Program Integrity 

 

 

 

 
October 23, 2015 

 
 

John B. McCarthy 

Director, Ohio Department of Medicaid 

50 West Town Street 

Suite 400 

Columbus, Ohio  43215 

 

 

Dear Mr. McCarthy: 

 

Thank you for your inquiry regarding the Ohio Department of Medicaid’s (ODM) efforts to comply with the 

federal regulation at 42 CFR 455.410(b) specifying  that State Medicaid agencies must require all ordering or  

referring providers to be enrolled as participating providers. This and the remainder of the regulations found at 

42 CFR 455 Subpart E became effective March 25, 2011.   

 

We understand from your letter dated July 24, 2015 and from our July 31, 2015 telephone conversation with 

ODM and the Ohio Department of Education (ODE) personnel that the Medicaid Schools Program (MSP) within 

ODE submits claims to ODM that are not compliant with both 42 CFR 455.410(b) and 42 CFR 440.110.   

 

During our call, we discussed that an individualized education plan (IEP) is formulated by a team.  In subsequent 

review of material published online by the ODE we looked at ODE guidance document “Chapter 7.2: 

Identification of IEP Team members and Their Roles” at http://education.ohio.gov/Topics/Special-

Education/Federal-and-State-Requirements/Procedures-and-Guidance/Individualized-Education-Program-

IEP/Identification-of-IEP-Team-members-and-Their-Roles.1  This document indicates that an IEP team includes 

individuals who may suggest or recommend services but this guidance does not indicate the required presence 

of an individual authorized and accountable to order, refer, or prescribe IEP services that are reimbursable by 

Medicaid. We understood from our discussion that ODE takes the position that the IEP document itself stands 

as an ordering, referring, or prescribing document.  We rejected the notion that this was appropriate during our 

phone call.   

   

Subsequent to our phone call, we also reviewed Medicaid State Plan Amendments (SPA) for Ohio with effective 

dates August 1, 2009 and January 1, 2014 to determine whether this practice has been previously addressed.   

 

Ohio’s SPA effective August 1, 2009 (approval date September 23, 2011) contained the following language with 

respect to physical therapy services, occupational therapy services, and speech pathology and audiology services: 

 

                                                 
1 Ohio Department of Education. Chapter 7.2 Identification of IEP Team members and Their Roles. Last Modified 

7/11/2013. Available at http://education.ohio.gov/Topics/Special-Education/Federal-and-State-

Requirements/Procedures-and-Guidance/Individualized-Education-Program-IEP/Identification-of-IEP-Team-

members-and-Their-Roles. Last accessed August 14, 2015. 
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“A prescription by a Medicaid authorized prescriber will not be required as a condition for 

Medicaid reimbursement for services delivered by a Medicaid School Program (MSP) provider, 

as defined in Ohio Administrative Code (OAC), if the services are authorized by a licensed 

practitioner of the healing arts and indicated in an individualized education program (IEP) 

developed in accordance with the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA).  All 

other reimbursement principles detailed below apply to MSP providers in the same manner they 

apply to community providers.” 

 

The SPA effective January 1, 2014 does not contain the language quoted above.  This more recent SPA is silent 

on the issue of who must authorize physical therapy, occupational therapy, or speech pathology and audiology 

services in the context of IEP except to say, in each case, that the service is “covered by Ohio Medicaid in 

accordance with 42 CFR 440.110.”   

 

Under SPAs effective both August 1, 2009 and January 1, 2014, and under 42 CFR 440.110, in order to be 

covered by Medicaid, physical therapy, occupational therapy, or speech pathology and audiology services must 

be prescribed, or referred by a physician or other licensed practitioner of the healing arts.  An IEP document or 

team recommendation is not sufficient to fulfill requirements set forth at 42 CFR 440.110 if it does not contain 

or constitute a prescription or referral compliant with 42 CFR 440.110.  Services furnished pursuant to an IEP 

document formulated by a team, without an express prescription or referral from an appropriate practitioner 

under 42 CFR 440.110, are not reimbursable by Medicaid.   

 

In addition, under 455.410(b), that prescribing physician or licensed practitioner must be enrolled in Medicaid, 

and under 455.440, the physician or practitioner’s NPI must appear on the claim. These federal regulations apply 

regardless of the service delivery model.  There is no exception in any of these regulations for services furnished 

under an IEP.   

 

For both of these reasons, claims lacking an appropriate prescription or referral are not consistent with federal 

regulations and to the extent ODM is paying such claims, ODM is out of compliance with its State Plan and 

federal regulations. 

 

We appreciate the State working with us to resolve this issue going forward.  It is our hope that the problem can 

be corrected as soon as possible, but certainly before the start of the 2016-2017 school year.  If the State is not 

in full compliance with 42 CFR 440.110, 42 CFR 455.410 (b), and 42 CFR 455.440 with respect to IEP services, 

by August 1, 2016, we will have to begin deferring the IEP services claims and ultimately disallowing Federal 

Financial Participation (FFP). 

 

If you have any questions or concerns regarding this information, please contact Jennifer Bean at 410-786-4827 

or by e-mail at jennifer.bean@cms.hhs.gov or alternatively, CMS’s Ohio state lead, Christine  Davidson at 

312-888-3642 or at christine.davidson@cms.hhs.gov. 

 

Sincerely, 

 

 

/s/       /s/ 

 

Zabeen Chong       Ruth A. Hughes      

Director, Provider Enrollment and Oversight Group  Associate Regional Administrator 

Center for Program Integrity     Division of Medicaid and Children’s Health 

        Operations 
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cc: Sarah Burks Curtin, MPA 

      Chief, CMS Liaison and State Plan Section 

      Ohio Department of Medicaid 

 

     Victoria Wachino 

     Deputy Administrator and Director 

     Center for Medicaid and CHIP Services 

     Center for Medicare & Medicaid Services 

 
 

 

 

 

 

 

 


